Babka marmurkowa... zawsze się udaje
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżki naturalnego kakao
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miski.
Masło lub margarynę roztopić w garnku i ostudzić. Do ubitych
jajek stopniowo dodawać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować. Na
końcu wlać do masy ostudzone masło lub margarynę. Dokładnie zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej
części wsypać 1 łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać. A do
drugiej części dodać kakao. Formę na babkę średnicy 22 cm. wysmarować masłem lub margaryną, obsypać bułką tartą lub mąką. Do tak przygotowanej formy wlać jasne ciasto, a na wierzch ciasto z kakao. Za pomocą
widelca lub wykałaczki delikatnie wymieszać ciasto w kilku miejscach
(po upieczeniu utworzy się marmurek), ale niekoniecznie (ja tego nie zrobiłam i wyszła łaciata babka). Formę z masą wstawiam do nagrzanego
do 175*C piekarnika i piec około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po
upieczeniu wyjąć z pieca, po 5 minutach odwrócić formę i wyjąć Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub
polać polewą czekoladową albo lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz