×

Babka marmurkowa... zawsze się udaje

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki naturalnego kakao


Wykonanie:
 

Jajka  zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miski. Masło lub margarynę roztopić w garnku i ostudzić. Do ubitych jajek stopniowo dodawać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować. Na końcu wlać  do masy ostudzone masło lub margarynę. Dokładnie zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części wsypać 1 łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać. A do drugiej części dodać kakao. Formę na babkę  średnicy 22 cm. wysmarować masłem lub margaryną, obsypać bułką tartą lub mąką. Do tak przygotowanej formy wlać jasne ciasto, a na wierzch ciasto z kakao. Za pomocą widelca lub wykałaczki delikatnie wymieszać ciasto w kilku miejscach (po upieczeniu utworzy się marmurek), ale niekoniecznie (ja tego nie zrobiłam i wyszła łaciata babka). Formę z masą wstawiam do nagrzanego do 175*C piekarnika i piec około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z pieca, po 5 minutach odwrócić formę i wyjąć Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową albo lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger