×

Bułeczki z kiełbaską i pieczarkami


Bułeczki z kiełbaską i pieczarkami


      SKŁADNIKI:  
    • 3 szklanki maki
    • ½ szkl. Letniego mleka
    • ½ szkl. Przegotowanej letniej wody
    • 2 łyżki oleju
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ kostki drożdży


        FARSZ:  
      • 500g pieczarek
      • 4 małe cebule
      • Petko dowolnej kiełbasy
      • Sól, pieprz


        DO POSMAROWANIA:  
      • Jajko
      • 2 łyżki mleka


        WYKONANIE:  
      Zrobić rozczyn. Do garnuszka, w którym jest mleko wlać wodę, wsypać cukier i mieszamy. Wierzch posypać 2 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie, do wyrośniętego zaczynu wsypać mąkę, sól, wbić jajko i wlać olej. Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, posypać lekko mąką i odstawić w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość. W międzyczasie pokroić pieczarki i podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. Całość doprawić solą i pieprzem. Farsz smażymy do czasu aż wyparuje cała woda. Ciasto podzielić na mniejsze (ile) kulki. Każdą rozpłaszczyć  nałożyć dużą ilość farszu i zlepić. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez ok. 25 minut. Zjeść ciepłe.

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz

      Copyright © Sielskagosia , Blogger