Bułeczki z kiełbaską i pieczarkami
SKŁADNIKI:
| |
FARSZ: |
---|
- 500g pieczarek
- 4 małe cebule
- Petko dowolnej kiełbasy
- Sól, pieprz
DO POSMAROWANIA: |
---|
- Jajko
- 2 łyżki mleka
WYKONANIE: |
---|
Zrobić
rozczyn. Do garnuszka, w którym jest mleko wlać wodę, wsypać cukier i mieszamy.
Wierzch posypać 2 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Następnie, do wyrośniętego zaczynu wsypać mąkę, sól,
wbić jajko i wlać olej. Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować
kulę, posypać lekko mąką i odstawić w misce przykrytej ścierką w ciepłe
miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość. W międzyczasie pokroić pieczarki i
podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. Całość doprawić solą i
pieprzem. Farsz smażymy do czasu aż wyparuje cała woda. Ciasto podzielić na
mniejsze (ile) kulki. Każdą rozpłaszczyć nałożyć dużą ilość farszu i zlepić. Bułki ułożyć
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posmarować roztrzepanym
jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i
piec przez ok. 25 minut. Zjeść
ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz