×

Wiosenne ciastka budyniowe


Składniki na ok. 30 ciastek:
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 kostki zimnego masła (możesz też użyć margaryny),
  • 1 jajko

Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto: do dużej miski przesiać mąkę, budyń oraz cukier puder i wymieszać je ze sobą. Zimne masło posiekać nożem, wgniatając je w suche składniki. Następnie wbić jajko i szybko zagnieć ciasto. Uformować kulę. Ciasto wałkować na wysokość ok. 5 mm i wykrawać ciastka dowolną foremką.  Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger