Mazurek Madzi
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 6 dag masła
- 9 dag miodu
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
Masa:
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag masła (w temperaturze pokojowej)
- 0,5 litra mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- olejek migdałowy
Polewa:
- 25 g masła lub margaryny
- 80 g cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy
Ugotować kaszę mannę z 1/2 l mleka i 4
łyżek kaszy. Wystudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać je
nożem. Dodać cukier puder, miód, sodę i jajka. Wyrobić szybko kruche ciasto.
Podzielić je na 3 równe części. Rozwałkować oddzielnie każdy placek. Wykładać
nim blaszkę o wymiarach 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto
ponakłuwać widelcem. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach C. Każdy placek piec
oddzielnie. Studzimy. Masa: masło i cukier puder utrzeć w
makutrze, następnie stopniowo dodawać ugotowaną kaszę mannę ciągle ucierając. Dodać olejek migdałowy. Masę dzielimy na
2 równe części. i przekładamy placki:
1. pierwszy placek
2. powidła lub dżem
3. masa
4. drugi placek
5. powidła lub dżem
6. masa
7. 3 placek
8. Polewa czekoladowa
Ciasto przechowywać w lodówce, wtedy
może stać nawet 5-6 dni. Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło lub
margarynę z dodatkiem cukru. Gdy tłuszcz się rozpuści, a cukier dobrze się z nim połączy, zmniejszamy ogień, dolewamy mleko i dodajemy kakao. Mieszamy, aż wszystko się dokładnie połączy i
zmieni w gładką, lśniącą masę. Polewą polewamy ciasto i dowolnie dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz