×

Sernik z brzoskwiniami i bezą... mój ulubiony


Tradycyjny i wciąż ponadczasowy
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 25 dag masła, schłodzonego
  • 5 żółtek

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 kostki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 Beza:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
 Dodatkowo:
  • 2 puszki brzoskwiń
  • Cukier puder do posypania


Ciasto: 
Prostokątną foremkę 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicę  przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder oraz zimne masło, które posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść kruche gładkie ciasto. Podzielić na 2 równe części. Jedną wylepić formę do pieczenia i ponakłuwać ją widelcem. Drugą połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. 

Masa serowa:
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Jajka zmiksować na najwyższych obrotach z cukrem i miękkim masłem do białości, następnie stopniowo dodawać twaróg i miksować już na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów miksować tylko do połączenia się składników. 

Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i cały czas ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca (miksować mikserem na najwyższych obrotach ok. 10 minut). Pieczenie: Na ciasto w blaszce wylać masę serową, na niej poukładać kawałeczki brzoskwiń, a na nie wylać bezę i wierzch posypać startym na dużych oczkach tarki ciastem wyjętym z zamrażalnika. Sernik piec na złoty kolor ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Wyłączyć piekarnik i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Całkowicie wystudzony sernik oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger