Sernik z brzoskwiniami i bezą... mój ulubiony
Tradycyjny i wciąż ponadczasowy
Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 25 dag masła, schłodzonego
- 5 żółtek
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 3 jajka
- 1 niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
- 2/3 kostki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 puszki brzoskwiń
- Cukier puder do posypania
Ciasto:
Prostokątną
foremkę 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicę przesiać mąkę
razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder oraz zimne masło,
które posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść kruche gładkie ciasto.
Podzielić na 2 równe części. Jedną wylepić formę do pieczenia i ponakłuwać ją
widelcem. Drugą połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do
zamrażarki.
Masa serowa:
Wszystkie
składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki. Brzoskwinie osączyć z zalewy i
pokroić w kostkę. Jajka zmiksować na najwyższych obrotach z cukrem i miękkim
masłem do białości, następnie stopniowo dodawać twaróg i miksować już na małych
obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę
ziemniaczaną i znów miksować tylko do połączenia się składników.
Beza: Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier puder i cały czas ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca (miksować
mikserem na najwyższych obrotach ok. 10 minut). Pieczenie: Na ciasto w blaszce
wylać masę serową, na niej poukładać kawałeczki brzoskwiń, a na nie wylać bezę
i wierzch posypać startym na dużych oczkach tarki ciastem wyjętym z zamrażalnika.
Sernik piec na złoty kolor ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C bez
wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Wyłączyć piekarnik i studzić przy lekko
uchylonych drzwiczkach. Całkowicie wystudzony sernik oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz