×

Drożdżówki zawijane z serkiem i truskawkami

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki 
  • 1/2 kostki masła
  • 1 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 kostki drożdży
  • 2 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • szczypta soli


Nadzienie:

  • kostka twarogu (250g)
  • 300g truskawek
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru

Wykonanie:
Do miski  z wcześniej podgrzanym mlekiem wrzucamy rozkruszone drożdże.  Dodajemy też 3 łyżki cukru oraz łyżkę mąki.  Rozczyn bez mieszania odstawiamy w ciepłe miejsce do tzw. "ruszenia się", czyli podrośnięcia. Następnie do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, szczyptę soli, jajka i na końcu wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, przekładamy  do miski, przykryć folią i odłożyć na 1/2 godz. do wyrośnięcia. W tym czasie twaróg zmiksować z cukrem i żółtkami. Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze ćwiartki. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 8-10 mm. Na środku rozsmarowujemy twaróg zostawiając wolne brzegi ciasta. Na ser ułożyć truskawki i zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Podzielić ją na plastry o szerokości ok. 3-4 cm. Układać je na tortownicy lub blaszce wyłożonej pergaminem.  Teraz przygotujemy kruszonkę:


Kruszonka:
  • 100g zimnego masła
  • 180g mąki pszennej
  • 100g cukru
Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz zimne masło. Palcami mieszamy i rozcieramy wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe grudki ciasta. Ty decydujesz czy chwilę dłużej będziesz je rozcierać i czy te grudki będą większe czy mniejsze. Drożdżówki smarujemy białkiem, które zostało i posypujemy powstałą kruszonką. Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na ok. 30 minut. Gotowe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger