Drożdżówki zawijane z serkiem i truskawkami
Ciasto:
Nadzienie:
- 3 szkl. mąki
- 1/2 kostki masła
- 1 1/2 szkl. mleka
- 1/2 kostki drożdży
- 2 jajka
- 10 łyżek cukru
- szczypta soli
- kostka twarogu (250g)
- 300g truskawek
- 2 żółtka
- 6 łyżek cukru
Wykonanie:
Do miski z wcześniej podgrzanym mlekiem wrzucamy rozkruszone drożdże. Dodajemy też 3 łyżki cukru oraz łyżkę mąki. Rozczyn bez mieszania odstawiamy w ciepłe miejsce do tzw. "ruszenia się", czyli podrośnięcia. Następnie do osobnej miski wsypujemy mąkę,
dodajemy masło, szczyptę soli, jajka i na końcu wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto,
przekładamy do miski, przykryć folią i odłożyć na 1/2 godz. do wyrośnięcia. W tym
czasie twaróg zmiksować z cukrem i żółtkami. Truskawki myjemy i kroimy na
mniejsze ćwiartki. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 8-10 mm. Na środku
rozsmarowujemy twaróg zostawiając wolne brzegi ciasta. Na ser ułożyć truskawki i
zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Podzielić ją na plastry o szerokości ok. 3-4 cm. Układać je na tortownicy lub blaszce wyłożonej pergaminem. Teraz przygotujemy kruszonkę:
Kruszonka:
- 100g zimnego masła
- 180g mąki pszennej
- 100g cukru
Do miski wsypujemy mąkę, cukier
oraz zimne masło. Palcami mieszamy i rozcieramy wszystkie składniki aż
zaczną powstawać małe grudki ciasta. Ty
decydujesz czy chwilę dłużej będziesz je rozcierać i czy te
grudki będą większe czy mniejsze. Drożdżówki smarujemy białkiem, które zostało i posypujemy powstałą kruszonką. Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na ok. 30
minut. Gotowe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz