×

Dżem jagodowy


Uwaga! Ten post zaczynam od dygresji, ponieważ należy wiedzieć, że jagody mają bardzo mało pektyny, dlatego do dżemu należy dodać sok z cytryny, żelfix albo sproszkowane pektyny, które wspomagają proces żelowania przetworów. 

Dżem jagodowy
  SKŁADNIKI:  

  • 600g jagód 
  • 400g cukru
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny

   WYKONANIE:   
Jagody oczyścić z listków i zgniecionych owoców. Przełożyć owoce do garnka o grubym dnie, wsyp cukier i wlej sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do rozpuszczenia cukru. Owoce można rozgnieść lub zmiksować blenderem. Decyzja należy do Ciebie jaką konsystencję chcesz uzyskać. Ja osobiście lubię tak pół na pół, czyli blenduję tylko troszkę, aby owoce częściowo były wyczuwalne. Zwiększyć ogień, doprowadzić owoce do wrzenia i gotować przez 15 minut cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia, kilka kropel dżemu przełóż na talerz i wstaw do lodówki na minutę. Dżem jagodowy będzie gotowy jeśli po naciśnięciu palcem będzie miał konsystencję żelu. Jeśli będzie zbyt rzadki, gotować go jeszcze przez kilka minut. Następnie przełożyć go do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzować 15 minut.

TU MOŻESZ WYDRUKOWAĆ ETYKIETY:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger