×

Leczo z cukinii, papryki i pieczarek


Leczo z cukinii, papryki i pieczarek  

  SKŁADNIKI:  

    • 4 papryki kolorowe
    • 8 pieczarek
    • 1 średnia cukinia
    • 350g kiełbasy
    • 2 cebule
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 750 ml passaty pomidorowej (lub gęstego pomidorów pelati)
    • 4 ząbki czosnku
    • sól, pieprz
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka ostrej papryki
    • 2 łyżki oleju lub smalcu


       WYKONANIE:   

    Cebulę pokroić w piórka, a czosnek posiekać drobniutko. Przysmażyć na oleju cebulę i czosnek. Kiełbasę pokroić w plasterki a paprykę w kostkę lub paseczki. Dodać je do cebuli. Dodać też przyprawy: sól, pieprz, obie papryki i wlać koncentrat. Dolać szklankę wody. Całość smażyć przez kilkanaście minut. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone na plasterki (większe na półplasterki) pieczarki. Cukinię obrać, usunąć za pomocą łyżki lub gałkownicy do lodów gniazda nasienne i pokroić w nie za dużą kostkę. Dodać do garnka, całość zalać passatą, gotować około 30 minut. Jeśli leczo będzie za gęste, dolać jeszcze trochę wody, ale nie za dużo, żeby nie zrobiła się z naszego leczo... zupa. Doprawić do smaku. Podawać jako samodzielne danie lub z dowolnymi dodatkami, np. z ryżem.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Copyright © Sielskagosia , Blogger