Róże z ciasta francuskiego
Róże z ciasta francuskiego
WYKONANIE:
Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki na około 10 minut przed przystąpieniem do przygotowywania ciastek. Jabłka umyć, przekroić na połówki i pozbawić gniazd nasiennych. Nie obierać ze skórki! Połówki jabłek pokroić na cienkie plasterki o szerokości około 2 mm. Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, zalać sokiem z cytryny, posypać cukrem i zalać wrzątkiem. Rondelek z jabłkami umieścić na palniku i całość doprowadzić jedynie do wrzenia (nie gotować!). Owoce odcedzić. Ciasto francuskie rozwinąć i lekko rozwałkować do uzyskania odrobinę cieńszego blatu. Każdy z blatów ciasta pokroić na 6 pasków. Każdy z z plastrów posmarować odrobiną dżemu. i układać plasterki jabłek w taki sposób aby każdy następny plasterek nachodził na połowę poprzedniego. Jabłka mają zostać poukładane na połowie szerokości paska. Jabłka przykryć pozostałą połową ciasta francuskiego, delikatnie przycisnąć i zwijać w rulon. Powstałe różyczki ułożyć w formie do pieczenia muffinów. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ° stopni. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz