×

Kurczak w warzywach i ziołach

Składniki:
  • dowolne części kurczaka: udźce, pałki, skrzydełka, ćwiartki
  • sól, pieprz
  • solidna ilość czerwonej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • vegeta naturalna bez soli 
  • warzywa: marchewki, pietruszka, seler, ziemniaki
  • świeże zioła w dużej ilości: tymianek, oregano, cząber (nie żałujcie ich)
dodatkowo: można dodać również brokuł , kolorową paprykę i koperek


Wykonanie:
Mięso doprawiamy mieszanką złożoną ze wszystkich przypraw. Warzywa obierz i pokrój: marchewki, pietruszkę i seler w słupki, ziemniaki w księżyce. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami naprzemiennie warzywa i mięso. Podlewamy całość do połowy naczynia wodą. Zakrywamy naczynie i pieczemy 1 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger