Syrop lawendowy
Syrop lawendowy
SKŁADNIKI :
Wodę zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kwiaty lawendy, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odstawiamy na 8-10 godzin. Przecedzamy najpierw przez sitko, a następnie przez gazę. Zagotowujemy ponownie i przelewamy do wyparzonych buteleczek lub słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 700 ml syropu.
Uwaga! Im więcej dacie kwiatów na tę ilość wody tym ciemniejszy będzie syrop (ja dałam więcej).
WŁAŚCIWOŚCI LAWENDY
- ze względu na właściwości uspakajające korzystnie wpływa na układ nerwowy i pomaga zlikwidować skutki stresu - ułatwia zasypianie
- przyspiesza wydzielanie soków trawiennych co sprzyja odchudzaniu
- łagodzi bóle brzucha i wzdęcia (działa rozluźniająco na mięśnie)
- dzięki właściwościom antyseptycznym pomaga w leczeniu infekcji a szczególnie w zapalenia pęcherza
- ma korzystne działanie w walce z trądzikiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz