Syrop lawendowy
Syrop lawendowy
SKŁADNIKI :
- 1 szklanka ubitych świeżych kwiatów lawendy bez łodyg
- 500 ml wody
- 500 g cukru
- 1 cytryna
WYKONANIE:
Wodę zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kwiaty lawendy, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odstawiamy na 8-10 godzin. Przecedzamy najpierw przez sitko, a następnie przez gazę. Zagotowujemy ponownie i przelewamy do wyparzonych buteleczek lub słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 700 ml syropu.
Wskazówka!
Im więcej dodacie kwiatów na tę ilość wody tym ciemniejszy będzie syrop (ja zawsze daję więcej). Można też podkręcić kolor dodając 3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki.
Właściwości lawendy
- ułatwia zasypianie
- przyspiesza wydzielanie soków trawiennych co sprzyja odchudzaniu
- łagodzi bóle brzucha i wzdęcia (działa rozluźniająco na mięśnie)
- dzięki właściwościom antyseptycznym pomaga w leczeniu infekcji a szczególnie w zapalenia pęcherza
- ma korzystne działanie w walce z trądzikiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz