×

Syrop lawendowy


Syrop lawendowy


  SKŁADNIKI :  
  • 1 szklanka ubitych świeżych kwiatów lawendy bez łodyg 
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru
  • 1 cytryna




   WYKONANIE:   

Wodę zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kwiaty lawendy, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odstawiamy na 8-10 godzin. Przecedzamy najpierw przez sitko, a następnie przez gazę. Zagotowujemy ponownie i przelewamy do wyparzonych buteleczek lub słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 700 ml syropu. 

Wskazówka!
 Im więcej dodacie kwiatów na tę ilość wody tym ciemniejszy będzie syrop (ja zawsze daję więcej). Można też podkręcić kolor dodając 3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki.




Właściwości lawendy

ze względu na właściwości uspakajające korzystnie wpływa na układ nerwowy i pomaga zlikwidować skutki stresu 
- ułatwia zasypianie 
- przyspiesza wydzielanie soków trawiennych co sprzyja odchudzaniu
- łagodzi bóle brzucha i wzdęcia (działa rozluźniająco na mięśnie)
- dzięki właściwościom antyseptycznym pomaga w leczeniu infekcji a szczególnie w zapalenia pęcherza
- ma korzystne działanie w walce z trądzikiem 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger