Tiramisu truskawkowe w pucharkach
Tiramisu truskawkowe
SKŁADNIKI:
- 300 g świeżych lub mrożonych truskawek
- 200 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 g podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- ewentualnie 2-3 łyżki likieru truskawkowego lub innego alkoholu
WYKONANIE:
Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na gładki mus. Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić schłodzoną śmietankę, dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać. Sok powstały z odsączenia truskawek wymieszać z alkoholem. Przygotować pucharki lub kieliszki do deserów. Biszkopty maczać w soku truskawkowym, układać pierwszą warstwę deseru w pucharku/kieliszku. Na biszkopty wyłożyć mus truskawkowy, następnie krem mascarpone. Powtórzyć kolejną warstwę deseru w ten sam sposób. Deser truskawkowy możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną i czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz