×

Tiramisu truskawkowe w pucharkach


Tiramisu truskawkowe


   SKŁADNIKI:   

  • 300 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • ewentualnie 2-3 łyżki likieru truskawkowego lub innego alkoholu

  DO DEKORACJI:   

  • bita śmietana (niekoniecznie)
  • rozpuszczona czekolada lub wiórki czekolady

   WYKONANIE:   
Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na gładki mus. Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić schłodzoną śmietankę, dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać. Sok powstały z odsączenia truskawek wymieszać z alkoholem. Przygotować pucharki lub kieliszki do deserów. Biszkopty maczać w soku truskawkowym, układać pierwszą warstwę deseru w pucharku/kieliszku. Na biszkopty wyłożyć mus truskawkowy, następnie krem mascarpone. Powtórzyć kolejną warstwę deseru w ten sam sposób. Deser truskawkowy możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną i czekoladą.


Przepis do druku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger