Zupa jarzynowa z kalarepką i kluseczkami
Składniki:
- 2 kalarepy
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 30g masła
- 200g młodych ziemniaków
- 2-3 litry wody
- 1 łyżeczka kminku
- Sól, pieprz
Kluseczki z kaszy manny:
- 2 jajka
- Kasza manna ok. 40-60 g
Wykonanie:
Kalarepę
obieramy i zcieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obieramy i kroimy w
plasterki. Pietruszkę obieramy i zcieramy na tarce do dużych oczkach. W garnku roztapiamy masło. Ziemniaki obieramy
i kroimy na małe kostki. Dodajemy je do warzyw i doprawiamy kminkiem i
przyprawami. Dolewamy gorącą wodę. Jajka mieszamy z kaszą manną. Ciasto na
chwilę odstawiamy a potem je zcieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do
zupy. Zupę gotujemy aż kluski wypłyną na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz