×

Zupa jarzynowa z kalarepką i kluseczkami

Składniki:
  • 2 kalarepy
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 30g masła
  • 200g młodych ziemniaków
  • 2-3 litry wody
  • 1 łyżeczka kminku
  • Sól, pieprz

Kluseczki z kaszy manny:
  • 2 jajka
  • Kasza manna ok. 40-60 g


Wykonanie:
Kalarepę obieramy i zcieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Pietruszkę obieramy i zcieramy na tarce do dużych oczkach. W garnku roztapiamy masło. Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kostki. Dodajemy je do warzyw i doprawiamy kminkiem i przyprawami. Dolewamy gorącą wodę. Jajka mieszamy z kaszą manną. Ciasto na chwilę odstawiamy a potem je zcieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do zupy. Zupę gotujemy aż kluski wypłyną na wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger