×

Fasolka szparagowa w słoikach

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej
Składniki na zalewę:

  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli kamiennej do przetworów
  • 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:

Fasolkę myjemy obcinamy końcówki (jeżeli jest łyko należy je ściągnąć). Fasolkę wkładamy do garnka i obgotowujemy około 5 minut. Po obgotowaniu fasolkę odcedzamy i układamy w słoikach dość ciasno. W garnku robimy zalewę i zalewamy fasolkę. Słoiki zakręcamy i  pasteryzujemy. Pierwszego dnia gotujemy około 40 minut (na małym ogniu) od momentu zagotowania, po tym czasie słoiki wyjmujemy i układamy pokrywką do dołu na ściereczce żeby wystygły. Następnego dnia powtarzamy pasteryzację, też na bardzo małym ogniu około 30-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki i też odstawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Gdy słoiki wystygną odkładamy na półkę z przetworami (fasolkę przechowujemy w chłodnym miejscu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger