Sałatka Małgosi
To znana wielu z nas sałatka. Jednak jest to wersja z żółtym serem i jak się okazało mojej rodzinie posmakowała zdecydowanie bardziej
Sałatka Małgosi
SKŁADNIKI:
- 35g szynki konserwowej
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 1 puszka ananasa
- duży por (bez mocno zielonych, twardych liści)
- 15 dag sera żółtego
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- Majonez
- Sól, pieprz
WYKONANIE:
Jeśli chodzi o pora, to ja przekrajam go wzdłuż na pół, następnie skrajam w półkrążki i na sitku zalewam wrzątkiem, studzę. Z porem postępuję w ten sposób, ponieważ w tej formie jest lepiej przyswajalny dla tych, którzy mają problemy żołądkowo-wątrobowe. Jest po prostu "lżejszy". Selera, kukurydzę i ananasa odcedzam z zalewy. Tego ostatnie skrajam w kostkę. Jajka gotuję, ostudzam i skrajam w nie za dużą kostkę. Szynkę kroję na plasterki ok. 1x1 cm. Ser skrajam także w nie za dużą kosteczkę. Wszystkie składniki wsypuję do miski. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję majonez (o jego ilości zadecydujcie sami, ponieważ jedni lubią, kiedy jest go naprawdę dużo, zaś inni dają go tyle byle tylko związać składniki - ja należę do tych drugich😀. Mieszam i sałatka gotowa.
To znana wielu z nas sałatka. Jednak jest to wersja z żółtym serem i jak się okazało mojej rodzinie posmakowała zdecydowanie bardziej
Sałatka Małgosi
SKŁADNIKI:
- 35g szynki konserwowej
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 1 puszka ananasa
- duży por (bez mocno zielonych, twardych liści)
- 15 dag sera żółtego
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- Majonez
- Sól, pieprz
WYKONANIE:
Jeśli chodzi o pora, to ja przekrajam go wzdłuż na pół, następnie skrajam w półkrążki i na sitku zalewam wrzątkiem, studzę. Z porem postępuję w ten sposób, ponieważ w tej formie jest lepiej przyswajalny dla tych, którzy mają problemy żołądkowo-wątrobowe. Jest po prostu "lżejszy". Selera, kukurydzę i ananasa odcedzam z zalewy. Tego ostatnie skrajam w kostkę. Jajka gotuję, ostudzam i skrajam w nie za dużą kostkę. Szynkę kroję na plasterki ok. 1x1 cm. Ser skrajam także w nie za dużą kosteczkę. Wszystkie składniki wsypuję do miski. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję majonez (o jego ilości zadecydujcie sami, ponieważ jedni lubią, kiedy jest go naprawdę dużo, zaś inni dają go tyle byle tylko związać składniki - ja należę do tych drugich😀. Mieszam i sałatka gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz