Jak zafarbować jajka... naturalnie?
Farbowanie jajek w cebuli
Jednym z najbardziej tradycyjnych jest barwienie jajek w łupinach cebuli Jajka mogą uzyskać kolor od wszystkich odcieni brązu aż po bordowy. Skórkę cebuli zacznij zbierać parę tygodni przed świętami (wszystko zależy od tego, ile cebuli wykorzystujesz). Im masz jej więcej, tym lepiej! Obierki susz w woreczku, nie doprowadź do ich zgnicia. Łupiny z cebuli włóż do garnka, na nich poukładaj jajka. Następnie zalej wszystko zimną wodą, dodaj 2/3 łyżki octu i trochę soli, na górze wyłóż resztę łupinek. Gotuj wszystko 10 minut. Pozostaw jajka w garnku do wystudzenia, wtedy uzyskasz piękny, ciemny kolor. Ciekawy trik: jeśli chcesz uzyskać efekt ombre, wyjmuj po jednym jajku w pewnych odstępach czasu – jajka będą w różnych odcieniach.
Farbowanie jajek w kapuście
Dzięki czerwonej kapuście można uzyskać zarówno niebieskie, jak i fioletowe jajko. Jak to zrobić? Posiekaj pół główki kapusty, wsadź do garnka, dodaj trochę soli i zalej wodą. Gotuj wszystko 10 minut. Niebieskie jajka: Aby otrzymać niebieskie pisanki, wystarczy czerwona kapusta. Do wywaru z czerwonej kapusty przełóż jajka i gotuj 10 minut. Następnie pozostaw do uzyskania odpowiedniego efektu nawet na całą noc! Fioletowe jajka: Jeśli chcesz uzyskać fioletowe pisanki, nie wylewaj wywaru z czerwonej kapusty. Przelej go bez liści do garnka, dodaj 3 łyżki octu, dokładnie wymieszaj. Do tak przygotowanej mikstury, przełóż niebieskie jajka, przygotowane według powyższej instrukcji. Jajka mocz jeszcze 8 godzin.
Farbowanie jajek kurkumą
Kurkuma sama w sobie potrafi na długo zafarbować dłonie, więc z jajkami idzie jej równie dobrze. Przygotuj wywar: do garnka wlej wodę, dodaj 4-5 łyżek kurkumy, trochę soli i octu, wsadź jajka i gotuj 10 minut. Całość pozostaw do wystygnięcia lub po prostu trzymaj w garnku przez kolejne 2 godziny. Gotowe! Otrzymasz kolor żółty.
Farbowanie jajek burakami
Przygotuj buraki – obierz je, pokrój w plastry i przełóż je do garnka. Następnie dodaj jajka, sól i 3-4 łyżki octu – gotuj 10 minut. Jajka pozostaw do wystygnięcia lub nawet na całą noc.
Farbowanie jajek szpinakiem
Aby skorupka jajek była zielona potrzebujesz świeżego szpinaku. Na dno garnka ułóż zielone liście, zalej wodą i zagotuj. Do gotującego się szpinaku, włóż jajka i gotuj 15 minut. Pozostaw wszystko na noc!
Tekst pochodzi ze strony: https://aniastarmach.pl/farbowanie-jajek/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz