Indyk w przyprawie do kurczaka
Indyk w przyprawie do kurczaka
SKŁADNIKI:
- dowolna ilość indyka (fileta, mięsa z uda, medalionów itp.)
- dowolna przyprawa do kurczaka (u mnie "Galeo")
- olej do marynaty i smażenia
WYKONANIE:
Indyka kroimy dowolnie: w kostkę lub paski. Wkładamy do miski i obsypujemy obficie przyprawą do kurczaka i skrapiamy oliwą. Odstawiamy na ok 20-30 min do "przegryzienia się". Po tym czasie smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zbrązowienia. Usmażonego indyka przekładamy do garnka i podlewamy tłuszczem z patelni. Zakrywamy garnek i jeszcze chwilę dusimy indyka, aby był miękki. Podajemy z ziemniakami lub plackami z cukinii:
https://sielskagosia.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii-podane-z-indykiem-i.html
i np. sosem tzatziki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz