Lukier królewski
SKŁADNIKI:
- 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
- 150 g cukru pudru
- 6 kropli soku z cytryny
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i przesiany cukier puder. Miksować (nie ubijać) mikserem ok. 10 minut na niskich obrotach. Ubijanie lukru spowoduje jego napowietrzenie*. Lukier powinien być gładki i lśniący. Teraz można wmieszać troszkę barwnika spożywczego, jeśli chcemy aby nasz lukier był kolorowy. Gotowy lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego, woreczka do mrożenia lub rękawa zrobionego z papieru do pieczenia, odciąć róg, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować według uznania. Konsystencję lukru można zmieniać w zależności od potrzeb. Można zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając więcej białka, soku z cytryny lub wody po kropelce.
Wskazówka:
* Jeśli lukier zostanie napowietrzony będzie zawierał pęcherzyki powietrza, które mogą być później widoczne na wypieku. Można się ich pozbyć, delikatnie przekłuwając je wykałaczką. Również podczas dekorowania lukier się przerwie w momencie, gdy pojawi się pęcherzyk powietrza. Dlatego lepiej długo, a powoli miksować mieszadłami, a zrezygnować z ubijaków i wysokich obrotów. Można też miksować robotem kuchennym na średnich obrotach, używając mieszadła. Masę należy miksować ok. 10 minut, aby była stabilna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz