×

Młoda kapusta z boczkiem

 

Młoda kapusta z boczkiem

  SKŁADNIKI: 
  • 1
    główka młodej kapusty
  • 30 dag wędzonego boczku
  •  można dodać 1 łyżkę smalcu ze skwarkami
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej lub orkiszowej
  • pęczek koperku
  • sól, cukier, świeżo zmielony czarny pieprz

   WYKONANIE:   
Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Myjemy, kroimy w ćwiartki, a następnie szatkujemy. Pokrojoną kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wrzącej wody, dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Gotujemy na małym ogniu. W tym czasie boczek kroimy w paski, cebulę obieramy i siekamy. Boczek podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, wrzucamy cebulę i dusimy przez chwilę, aż się lekko zrumieni. Gdy będzie za mało tłuszczu można dodać trochę smalcu np. ze skwarkami. Podsmażony boczek i cebulę dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania w szklance mieszamy mąkę z odrobiną soli i kilkoma łyżkami ciepłego płynu odlanego z kapusty. Gdy masa będzie aksamitna, dodajemy jeszcze do szklanki kapuścianego rosołku, mieszamy i powoli wlewamy do kapusty ze skwarkami. Dodajemy posiekany koperek oraz sól, pieprz do smaku, zagotowujemy. 
I... smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger