Orzeźwiający sos miętowy
Orzeźwiający sos miętowy
do mięsa i grillowanych warzyw
Składniki:
- 200g jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty, typu greckiego)
- 15-20 listków posiekanej mięty
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
Wykonanie:
Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. Listki mięty myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z sokiem cytryny oraz skórką z cytryny i posiekaną miętą. Dodajemy przyprawę garam masala, oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Sos najlepiej smakuje schłodzony.
zdjęcie zaczerpnięte ze strony:
https://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/03/indyjski-sos-jogurtowy-z-mieta.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz