Ściółkujemy truskawki
Dzisiaj miałam kolejny pracowity dzień w ogrodzie, ponieważ ściółkowałam truskawki. Jak zawsze użyłam do tego rozdrobnionej słomy. Ściółkowania powinno się wykonać najpóźniej pod koniec kwitnienia. Ważne, aby zdążyć przed położeniem się owoców na ziemia tzn....
UFF!!! Zdążyłam!!!
A teraz słów kilka, dlaczego warto ściółkować owoce.
Ściółkowanie truskawek – 10 powodów
- pomaga
utrzymać w czystości owoce i rośliny. Dzięki temu nie będą zabrudzone czy
uszkodzone w czasie opadów
- wpływa na
ograniczenie zachwaszczenia w rzędach i międzyrzędziach
- pozwala na
utrzymanie wilgotności w wierzchniej warstwie gleby i ograniczenie parowania
wody z powierzchni gleby
- powoduje
lepsze warunki termiczne – nagrzewanie wierzchniej warstwy gleby,
szczególnie na początku okresu wegetacji, przekłada się na tempo wzrostu i
rozwoju roślin,
- ogranicza
rozwój chorób pochodzenia glebowego oraz chorób owoców, które mają styczność
z patogenami glebowymi
- wpływa na
lepsze pobieranie składników pokarmowych przez rośliny – niektóre
pierwiastki pobierane są przy odpowiedniej temperaturze (fosfor) lub
wilgotności podłoża (wapń)
- ściółki
organiczne mogą być źródłem cennych składników pokarmowych i związków
organicznych, które zostaną w glebie
Czym ściółkować truskawki?
Ściółki dzielą się na
dwa rodzaje: organiczne i syntetyczne
Ściółki organiczne: czyli słoma. Można użyć też trocin, kory czy drewnianych zrębek
Jak ściółkować truskawki słomą? Słomę rozkłada się na
całej powierzchni , którą zajmują truskawki, zarówno w rzędach, jak i
międzyrzędziach. Ważne, aby rozłożyć ją dokładnie i równomiernie oraz aby owoce
leżały na jej warstwie. Warstwa słomy musi być odpowiedniej grubości. Słomy nie
może być zbyt mało, gdyż nie będzie spełniać swojej roli. Ważne jest, aby słoma
używana do ściółkowania plantacji była wolna od nasion zbóż i nasion chwastów.
W przeciwnym razie możemy doprowadzić do wtórnego zachwaszczenia plantacji.
Ściółki syntetyczne: czyli folia (czarna lub czarno-biała), agrowłóknina (tylko
czarna), rzadziej agrotkanina (czarna) . Agrotkanina inaczej zwana matą szkółkarską lub
ogrodniczą, również powinna być koloru ciemnego, aby ograniczyć dostęp światła
kiełkującym pod nią chwastom.
Folia do ściółkowania: W przypadku folii czarno- białej strona
biała układana jest na zewnątrz zagonu, a czarna przylega do powierzchni gleby.
Biała folia znana z techniki szklarniowej, służy raczej do okrywania zagonów z
odmianami późniejszymi. Folie czarne zaś wykorzystuje się do uprawy odmian
wczesnych. Okrywanie zagonów czarną folią będzie miało te same zalety co
okrywanie agrowłókininą, z tym, że jednym z ważnych argumentów za
wyborem czarnej folii jest fakt, że pod nią gleba nagrzewa się szybciej, a co
za tym idzie, rozwój i wzrost roślin również będzie szybszy. Wybór folii zależy od warunków i systemu uprawy. Jeśli
jednak planujemy uprawę wczesnych odmian truskawek na przyspieszony zbiór, do
ściółkowania wybierzemy folię czarną. Optymalna grubość folii rekomendowana do
ściółkowania zagonów to 0,05 mm. Ważne, aby folia posiadała dodatki, chroniące
przed promieniowaniem UV.
Agrowłóknina: Bywa, że ogrodnicy pytają o wykorzystanie agrowłókniny
białej jako ściółki. Chcielibyśmy przestrzec przed takim
pomysłem i stanowczo odradzić rozkładanie agrowłókniny białej jako ściółki.
Przepuszcza ona światło, przez co pod jej warstwa kiełkują nasiona chwastów. Do
ściółkowania plantacji używamy tylko i wyłącznie agrowłókniny czarnej o
gramaturze minimum P-50 lub większej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz