×

Sos beszamelowy

 

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Do rondelka włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Rozsyp mąkę na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. Cały czas podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj energicznie trzepaczką, by nie powstała wielka klucha. Powoli, porcjami, dolewaj mleko i mieszaj. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i od razu podawaj.
PORADA: sos należy przyrządzać bezpośrednio przed podaniem - gdy stygnie tworzy się na nim nieładny kożuch, ciemniejszy od reszty. Możesz dodać do sosu starty żółty ser, musztardę, przecier pomidorowy, zioła, utarty chrzan, czy sok z cytryny. Sos beszamelowy jest znakomity do zapiekania warzyw (np. cykorii, szparagów, brokułów), ryb, mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger