×

Domowe maggi z lubczyku


Lubczyk pamiętam bardzo dobrze z dzieciństwa, kiedy to jeździliśmy do cioci Heli i wujka Edka do Wieszyna.  Już w momencie przekraczania furtki do ogrodu roznosił się jego mocno aromatyczny zapach. Lubiłam go dotykać, bo wtedy pachniał jeszcze intensywniej.

Ta wieloletnia bylina ogrodowa to ziółko, lek a nawet afrodyzjak, wykorzystywana jest jako dodatek do zup, sosów. Nie może go zabraknąć w rosole, krupniku czy w zupie pomidorowej. Ciekawostką jest, że pochodzi z Azji. Mimo iż najlepszy jest świeży, to warto go suszyć, mrozić oraz konserwować, aby cieszyć się jego smakiem przez całą zimę.


Domowe maggi

   SKŁADNIKI:   

  • 120 g liści lubczyku (10-12 łodyg)
  • 1 łyżka soli 
  • 4 łyżki oliwy lub oleju + 0,5 płaskiej łyżeczki na wierzch do każdego słoiczka


   WYKONANIE:   
Lubczyk zerwać w słoneczny dzień, pozbawić go grubych łodyg. Gałązki umyć i osuszyć. Pokroić w  większe paski. Zważyć i włożyć do blendera dodając 1 łyżkę soli. Blendować dolewając porcjami oliwę, aż do otrzymania gładkiej pasty. Przełożyć ją do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoiczków, dokładnie upychając, tak aby nie było pomiędzy nią powietrza. Wyrównać  wierzch na płasko i zalać resztą oleju, aby odciąć dostęp powietrza do pasty. Między pastą a pokrywką zostawiamy ok 0,5 cm przerwę. Zakręcamy i pasteryzujemy przez ok 10 min. Ja robiłam maggi od razu z wielu porcji i wkładałam je do takich małych słoiczków po ketchupie, dlatego nie powiem Wam ile dokładnie słoiczków wychodzi z tej porcji. Na szybsze zużycie nasze maggi przechowujemy w lodówce bez pasteryzowania,  jeśli jednak chcemy wykorzystywać je przez zimę to warto zapasteryzować 10 minut. 

Uwaga! Dodając do zupy lubczyk pamiętać należy, że był solony, dlatego doprawiać zupę trzeba na koniec.  

TU WYDRUKUJESZ ETYKIETY 

Domowe maggi wersja na termomix


   SKŁADNIKI:   

  • 120 g liści lubczyku (10-12 łodyg)
  • 1 łyżka soli 
  • 2 łyżki oliwy lub oleju + 0,5 płaskiej łyżeczki na wierzch do każdego słoiczka

   WYKONANIE:   

Liście lubczyku i sól włożyć do naczynia TM. Założyć pokrywkę bez miarki. Ustawić na 30sekund - obroty 8-10. W trakcie miksowania stopniowo wlewać olej. Następnie zgarnąć maggi ze ścianek TM na dno naczynia miksującego i ponownie 30 sekund /obroty 8. Z podwójnej porcji , wyszedł słoik 300ml .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger