Nalewka z kwiatów czarnego bzu
SKŁADNIKI:
- 50 baldachów kwiatów
- 700 g cukru
- 1000 ml wody
- 2 cytryny
- 700 ml wódki
Zerwane kwiatostany bzu rozłożyć na stole w zacienionym miejscu. Kwiatów nie myć, aby nie spłukać pyłków kwiatowych. Zostawić je do pół godziny, ale nie dłużej bo zwiędną. W tym czasie owady, które się znajdują w kwiatach powinny się ewakuować. Do przygotowania syropu używamy tylko kwiatuszków, zielone łodyżki odcinamy całkowicie gdyż są gorzkie. Tak przygotowane kwiatostany wrzucić do szklanego słoja. W garnku zagotować wodę z cukrem, jak się zagotuje zalać nim kwiaty w słoiku. Powinny być całe zanurzone w płynie. Gdy woda lekko przestygnie dodać do niej wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszać, słój przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 5-7 dni.
Pamiętaj, aby raz dziennie syrop przemieszać. Po tym czasie miksturę przecedzić przez podwójnie złożoną gazę, kwiaty dobrze odcisnąć, bo w nich jest najwięcej dobra. Syrop przelać z powrotem do słoja, wlać alkohol, wymieszać. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na minimum 6 tygodni w ciemne miejsce . Pamiętajcie, aby raz w tygodniu potrząsnąć słoikiem, by zamieszać zawartość. Po tym czasie nalewkę przefiltrować znów przez grubą gazę i rozlać do butelek. Nalewkę trzymaj w zacienionym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz