×

Tiramisu - ulubiony deser mojego syna


Tiramisu
Urodzinowe tiramisu dla mojego syna Szymka. Jak ten czas leci, to już 23 lata, ech!
Ten włoski deser wprost rozpływa się w ustach, tak jest wilgotny i aromatyczny.

 SKŁADNIKI:  

  • 250 ml zaparzonej kawy espresso z 3-4 łyżek kawy
  • 8 łyżek likieru Amaretto lub wina Marsala (może być też likier Luxardo Maraschino, rum, brandy, Bailey's
  • 3 -5 jaj - białka i żółtka osobno
  • 500 g serka mascarpone 1 opak.
  • 60 g cukru pudru - 6 płaskich łyżek
  • 400g podłużnych biszkoptów - 1 opakowanie
  • kakao do posypania
  • można dodać olejek rumowy lub migdałowy
  • szczypta soli
  • Forma na ciasto: u mnie była to forma 24x34 (lepiej mniejsza)
   WYKONANIE:   
Zaparzyć kawę espresso, którą przelać do szerokiego naczynia, tak aby można było łatwo moczyć biszkopty. Do przestudzonej kawy wlać likier. Można też dodać olejek ( ja dodaję). Może być też wino Marsala lub inny alkohol.  Całość wymieszaj i odstaw. Tiramisu jest deserem bez pieczenia, a zatem możemy do niego użyć dowolnego naczynia prostokątnego i przezroczystego.  
Wskazówka! U mnie to żaroodporna forma do zapiekanek o wym. 24x34. Jest większa, więc deser wyszedł niski, lepiej gdy ma mniejszy rozmiar, np. 20x24, bo wtedy tiramisu będzie wyższe. 
Ważne aby można ułożyć w niej 2 rzędy biszkoptów. Nie wyścielamy jej papierem do pieczenia ani folią aluminiową. Jeżeli występują przerwy między biszkoptami to nie szkodzi, wypełni je bowiem krem. Biszkopty zanurzać, na dwie sekundy i od razu układać obok siebie w foremce (2 rzędy). Teraz jajka, oddzielić żółtka od białek. Cały czas ubijać mikserem żółtka z cukrem na jasny krem. Dodać porcjami mascarpone. Miksować aż powstanie jednolita, gęsta masa. W osobnym naczyniu ubijać ze szczyptą soli na sztywno same białka. Najpierw na małych obrotach miksera a potem stopniowo je zwiększać. aż zrobią się idealnie sztywne. Ubite białka zacznij dodawać stopniowo do gęstego kremu z mascarpone. Mieszaj całość delikatnie i powoli przy pomocy szpatułki. Częścią powstałego kremu pokryj całą powietrznię namoczonych biszkoptów. Delikatnie wyrównaj powierzchnię kremu. Druga połowę biszkoptów namaczaj w mieszance kawy i likieru tak samo jak za pierwszym razem. Namoczone biszkopty układaj na warstwie masy z mascarpone. 
Uwaga! Gdyby nie starczyło Ci go na wszystkie biszkopty, to trzeba będzie zaparzyć więcej kawy i dolać odrobinę więcej likieru. Na drugiej warstwie namoczonych biszkoptów rozłożyć resztę kremu. Wyrównać powierzchnię masy. Naczynie z Tiramisu owiń w przezroczystą folię spożywczą, ale nie szczelnie, aby deser się nie zapocił. Odłożyć  do lodówki, do schłodzenia na minimum trzy godziny. Po wyjęciu z lodówki Tiramisu oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce. Deser zjeść nie później niż przed upływem 3 dni. Pyszności! 





PRZEPIS DO DRUKU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger