Tiramisu - ulubiony deser mojego syna
Tiramisu
Urodzinowe tiramisu dla mojego syna Szymka. Jak ten czas leci, to już 23 lata, ech!
Urodzinowe tiramisu dla mojego syna Szymka. Jak ten czas leci, to już 23 lata, ech!
Ten włoski deser wprost rozpływa się w ustach, tak jest wilgotny i aromatyczny.
SKŁADNIKI:
- 250 ml zaparzonej kawy espresso z 3-4 łyżek kawy
- 8 łyżek likieru Amaretto lub wina Marsala (może być też likier Luxardo Maraschino, rum, brandy, Bailey's
- 3 -5 jaj - białka i żółtka osobno
- 500 g serka mascarpone 1 opak.
- 60 g cukru pudru - 6 płaskich łyżek
- 400g podłużnych biszkoptów - 1 opakowanie
- kakao do posypania
- można dodać olejek rumowy lub migdałowy
- szczypta soli
- Forma na ciasto: u mnie była to forma 24x34 (lepiej mniejsza)
WYKONANIE:
Zaparzyć kawę espresso, którą przelać do szerokiego naczynia, tak aby można było łatwo moczyć biszkopty. Do przestudzonej kawy wlać likier. Można też dodać olejek ( ja dodaję). Może być też wino Marsala lub inny alkohol. Całość wymieszaj i odstaw. Tiramisu jest deserem bez pieczenia, a zatem możemy do niego użyć dowolnego naczynia prostokątnego i przezroczystego.
Wskazówka! U mnie to żaroodporna forma do zapiekanek o wym. 24x34. Jest większa, więc deser wyszedł niski, lepiej gdy ma mniejszy rozmiar, np. 20x24, bo wtedy tiramisu będzie wyższe.
Ważne aby można ułożyć w niej 2 rzędy biszkoptów. Nie wyścielamy jej papierem do pieczenia ani folią aluminiową. Jeżeli występują przerwy między biszkoptami to nie szkodzi, wypełni je bowiem krem. Biszkopty zanurzać, na dwie sekundy i od razu układać obok siebie w foremce (2 rzędy). Teraz jajka, oddzielić żółtka od białek. Cały czas ubijać mikserem żółtka z cukrem na jasny krem. Dodać porcjami mascarpone. Miksować aż powstanie jednolita, gęsta masa. W osobnym naczyniu ubijać ze szczyptą soli na sztywno same białka. Najpierw na małych obrotach miksera a potem stopniowo je zwiększać. aż zrobią się idealnie sztywne. Ubite białka zacznij dodawać stopniowo do gęstego kremu z mascarpone. Mieszaj całość delikatnie i powoli przy pomocy szpatułki. Częścią powstałego kremu pokryj całą powietrznię namoczonych biszkoptów. Delikatnie wyrównaj powierzchnię kremu. Druga połowę biszkoptów namaczaj w mieszance kawy i likieru tak samo jak za pierwszym razem. Namoczone biszkopty układaj na warstwie masy z mascarpone.
Uwaga! Gdyby nie starczyło Ci go na wszystkie biszkopty, to trzeba będzie zaparzyć więcej kawy i dolać odrobinę więcej likieru. Na drugiej warstwie namoczonych biszkoptów rozłożyć resztę kremu. Wyrównać powierzchnię masy. Naczynie z Tiramisu owiń w przezroczystą folię spożywczą, ale nie szczelnie, aby deser się nie zapocił. Odłożyć do lodówki, do schłodzenia na minimum trzy godziny. Po wyjęciu z lodówki Tiramisu oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce. Deser zjeść nie później niż przed upływem 3 dni. Pyszności!
PRZEPIS DO DRUKU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz