Dżem ze świdośliwy
Świdośliwa należy wciąż do mało popularnych owoców w Polsce. A szkoda, bo jest to wyjątkowo smaczny i co więcej bardzo zdrowy owoc, który zawiera wiele pierwiastków śladowych takich jak wapń, magnez, cynk, żelazo, mangan, potas, sód, a także zawiera witaminę A, C i E oraz wiele innych substancji prozdrowotnych w tym antyoksydanty (przeciwutleniacze).
Dżem ze świdośliwy
SKŁADNIKI :
- 600 g owoców świdośliwy
- 400 g cukru
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
WYKONANIE:
Owoce świdośliwy przebrać i umyć. Wsypać do dużego garnka i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż zaczną puszczać sok. Można je podlać odrobiną wody, aby nie przywierały do dna garnka. Z cytryny wycisnąć sok i zetrzeć skórkę. Dodać do owoców. Zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając ok. 20-25 minut. Wrzący dżem przekładać do wyparzonych słoików i pasteryzować je przez 15 minut.
TU MOŻESZ WYDRUKOWAĆ ETYKIETY:
Na całym świecie istnieje około 25 gatunków świdośliw. W Polsce posiadamy także nasz rodzimy gatunek świdośliwę owalną. Niemniej najbardziej znane i najbardziej dostępne w sprzedaży w sklepach ogrodniczych są gatunki świdośliwy pochodzące z Kanady. Dostępne są głównie trzy gatunki świdośliwa kanadyjska (Amelanchier canadensis), świdośliwa olcholistna (Amelanchier alnifolia), świdośliwa Lamarcka (Amelanchier lamarckii).
Wszystkie te trzy gatunki występują też dziko rosnąc od wielu dziesięcioleci po naszych lasach, gdyż zostały tam zawleczone. W Polsce świdośliwę głównie sadzi się jako roślinę ozdobną w parkach lub na żywopłoty wkoło domów. Gdyż świdośliwa bardzo dobrze znosi cięcie i szybko zagęszcza się.
Tymczasem w Kanadzie i północnych Stanach Zjednoczonych przetwory z świdośliwy – obok borówki amerykańskiej- są jednymi z podstawowych domowych przetworów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz