×

Fasolka szparagowa po bretońsku

 


Nie uwierzycie jakie to pyszne danie... dopóki sami nie spróbujecie. My wręcz zajadaliśmy się tą fasolką. Kto by przypuszczał, że fasolka szparagowa w takim wydaniu może być aż tak pyszna. Gorąco polecam!

Fasolka szparagowa po bretońsku

  SKŁADNIKI:  

  • 700 g żółtej fasolki szparagowej
  • 400 g wędliny (wędzona kiełbasa, szynka lub sama kiełbasa)
  • 300 g wędzonego, surowego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, papryka ostra, wędzona słodka papryka
  • majeranek 
  • olej do smażenia



   WYKONANIE:   

Kiełbasę, szynkę i boczek pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, przełożyć wędlinę i podsmażyć. Następnie dodać na patelnię do mięs pokrojone w ćwierćplasterki cebule, podsmażyć do zarumienienia. Na koniec dodać na patelnię drobno pokrojony czosnek i podsmażyć 1-2 minuty. W garnku zagotować około 1l wody, posolić. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, pokroić na ok. 3 cm kawałki i wrzucić na gotującą się wodę. Fasolkę gotować około 10 minut. Mięska z cebulką i czosnkiem przełożyć do pustego garnka, wrzucić podgotowaną fasolkę, podlać wodą, ale nie na tyle by by zakrywała wszystkie składniki bo powstanie zupa.  Dodać przecier i doprawić przyprawami do smaku. Nie żałujcie majeranku, on naprawdę jak to się mówi "robi robotę" w tym daniu. Gotować, aż fasola będzie miękka. Zagotować i podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger