Konfitura z jagód
Pyszne naleśniki, gofry i bułeczki przez całą zimę. Wystarczy, że zrobisz:
Konfitura z jagód
SKŁADNIKI :
- 3 szklanki jagód
- 1 szklanka cukru
WYKONANIE:
Jagody oczyścić z liści, ogonków itp. Do garnka wsypać cukier i jagody. Gotować na dużym ogniu do czasu aż zacznie bulgotać i jagody puszczą sok. Od czasu do czasu mieszać. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 min do czasu aż połowa soku wyparuje. Cały czas od czasu do czasu mieszać. Posmakować czy jest odpowiednio słodka i ewentualnie dosłodzić. Gdy konsystencja będzie odpowiednia, a połowa soku wyparowała przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i ustawić nakrętką do dołu. Zostawić do ostygnięcia. Ja, mimo wszystko dla bezpieczeństwa pasteryzuję słoiczki 20 minut.
TU MOŻESZ WYDRUKOWAĆ ETYKIETY:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz