×

Naleśniki z mascarpone i borówkami


Naleśniki z mascarpone i borówkami


  CIASTO NA NALEŚNIKI:  

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

  NADZIENIE Z MASCARPONE:  

  • 250 g mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszku budyniowego)
  • około 150 g borówek




   WYKONANIE:   

W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały. Przygotuj nadzienie. Ser mascarpone zmiksuj z jajkiem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i proszkiem budyniowym na jednolitą masę.  Na każdym naleśniku rozsmaruj około 2 łyżek nadzienia, ułóż kilka borówek, zwiń w rulon. Pozostaw około 2-3 łyżek nadzienia do posmarowania wierzchu naleśników. Zwinięte naleśniki przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch naleśników posmaruj pozostałym nadzieniem i posyp borówkami. Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.






PRZEPIS DO DRUKU:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger