×

Plastry cukinii smażone w panierce



Plastry cukinii smażone w panierce 


  SKŁADNIKI:  

  • cukinia średniej wielkości: 2 szt.
  • bułka tarta: 1,5 szklanki
  • starty ser Grana Padano lub Parmezan: 1/4 szklanki
  • mąka pszenna: 1 szklanka
  • jajka od kur z wolnego wybiegu: 3 – 4 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

   WYKONANIE:   

Cukinia, to warzywo wodniste, dlatego przed panierowaniem i smażeniem należy ją właściwie przygotować. Zacząć od pokrojenia cukinii na 1 cm plastry, a następnie ułożyć je na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym i lekko posolić każdy krążek. Pozostawić na ok. 30 minut, pamiętając, aby w po 15 minutach odwrócić plastry na drugą stronę. W ten sposób zostanie usunięta z cukinii spora ilość wilgoci. Na koniec dokładnie osuszyć. Następnie przygotować 3 głębsze talerze. Do pierwszego wsypać bułkę tartą z solą i pieprzem (można dodać parmezan jeśli taką wersję lubicie).  Do drugiego wsyp mąkę, a w ostatnim roztrzep jajka. Na patelni rozgrzej olej. Plastry cukinii zanurz kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaż z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, aby temperatura oleju nie była zbyt wysoka, ponieważ panierka bardzo szybko się zrumieni, a cukinia wewnątrz może zostać surowa. Ja smażę na średniej mocy palnika, dzięki czemu mamy kontrolę nad temperaturą tłuszczu oraz stopniem usmażenia poszczególnych plastrów cukinii. Po usmażeniu przenieś plastry cukinii na ręczniki papierowe, aby zebrały nadmiar tłuszczu. Cukinię podawać z ulubionym dipem lub sosem.

4 zasady, które gwarantują, że panierka nie będzie się odklejać od cukinii, 
i że pod nią nie będzie wpływać olej, a po usmażeniu będzie chrupiąca:

1. Usunąć z cukinii nadmiar wilgoci
2. Podczas panierowania należy upewnić się, że każdy kawałek cukinii jest dokładnie pokryty mąką, a potem jajkiem i bułką tartą.  
3.  Smażyć na dość sporej ilości tłuszczu
4. Należy nie przepełniać patelni. Najlepiej ułożyć plastry cukinii w jednej warstwie w pewnej odległości od siebie. Dzięki temu każdy kawałek usmaży się równomiernie.



Sos, który pasuje niemal do wszystkiego: do kotletów, pizzy, zapiekanek, sałatek i grilla.

Sos jak z pizzerii 


  SKŁADNIKI:  

  • 3 łyżki majonezu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • majeranek

   WYKONANIE:   

To banalnie prosty sos, którym często zachwycamy się kiedy wybieramy się do pizzerii. Nie zdajemy sobie sprawy, że możemy go zrobić sami w domu.  Wystarczy przecisnąć czosnek przez praskę. Do miseczki dodać jogurt, majonez, czosnek i doprawić przyprawami do smaku. Ten sos pasuje niemal do wszystkiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger