×

Sernik jagodowy

Pyszny serniczek z bitą śmietana i owocami jagodowymi. Ja do ciasta i frużeliny dałam jagody a do dekoracji wykorzystałam borówki. Ciasto je się na zimno i ma się wrażenie jakby to było w ciastko z cukierni. Po prostu pycha!


Sernik jagodowy

  SPÓD:  

  • tortownica o śr.  24 cm
  • 220g herbatników
  • 100g masła

  SERNIK:  

  • 1 kg mielonego sera np. z wiaderka
  • 250g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 200g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 300g jagód, borówek lub świdośliwy (mogą być mrożone)

  FRUŻELINA JAGODOWA NA WIERZCH:  

  • 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • ok 100g jagód (mogą być mrożone) +2 łyżki cukru


   WYKONANIE:   

Spód ciasta: Masło roztopić i studzić. Herbatniki zmiksować lub zblendować na piasek. Do ciasteczek dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Powstałą masą ciastkową wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównać i docisnąć. Do misy miksera przełożyć oba sery, dodać cukry, jogurt oraz budyń i dokładnie mieszać. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać jagody oraz borówki i całość wymieszać delikatnie szpatułką. Gotową masę wylać delikatnie na wcześniej przygotowany spód i ładnie  wyrównać. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160’C i piec przez 75 minut.



Od razu po upieczeniu ostrym nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy, aby sernik równo opadł. Ciasto zostawić do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie przygotować wierzchnią warstwę ciasta. Do garnuszka przełożyć owoce jagodowe, zasypać cukrem i gotować mieszając, aż zmiękną i większość soku odparuje. Całość zblendować  na gładki mus. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem na sztywno. Na wierzch ciasta wyłożyć ubitą śmietankę, a następnie łyżką układać dekoracyjnie mus jagodowy. Za pomocą łyżki mieszać delikatnie mus ze śmietanką tworząc ozdobne esy-floresy. Ponownie włożyć ciasto do lodówki na minimum pół godziny. Dowolnie udekorować, np. listkami mięty lub melisy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger