Konfitura z jeżyn
Jeżyny zawierają silne antyoksydanty, dużo błonnika, a ponadto przyśpieszają przemianę materii więc ta odrobina słodyczy w formie konfitury np. na chlebku na pewno "nie pójdzie" nam w bioderka 😉
Konfitura z jeżyn bez pestek
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg jeżyn
- 500 g cukru
- 1 cytryna
WYKONANIE:
Jeżyny przebrać i umyć. Włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu kilka minut, aż jeżyny puszczą sok i zmiękną. Owoce przetrzeć przez sito do drugiego garnka – w ten sposób pozbędziemy się pestek. Dodać cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu do otrzymania zadowalającej konsystencji, około 1 godzinę. Gdy konfitura już zgęstnieje, dodać wyciśnięty sok z cytryny. Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić. Postawić słoiki do góry dnem i pozostawić tak do wystygnięcia.
TU WYDRUKUJESZ ETYKIETY NA SŁOIKI:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz