×

Nalewka z jeżyn i szarżujący dzik

Jeżyny na naleweczkę zebraliśmy w naszym ulubionym miejscu, w którym nie dość że są piękne widoki na okolicę, to jeszcze można napotkać dzikie zwierzęta. My mieliśmy to szczęście, że podczas zbierania jeżyn drogę przebiegł tuż obok nas ogromny odyniec, który następnie szarżował przez pole zboża. To było niesamowite wrażenie i... przeżycie😉

Czas na naleweczkę. To moja pierwsza z tych właśnie owoców i wierzcie lub nie, ale nawet nie wyobrażałam sobie, że ma ona tak ogromne właściwości, pomoże bowiem w odchudzaniu, odmłodzi i obniży poziom cukru. Sprawdzi się też jako dodatek do mięs, szczególnie dziczyzny oraz ciast i deserów.


Nalewka z jeżyn

   SKŁADNIKI:   

  • 1 kg jeżyn
  • 0,7 l wódki
  • 0,5 spirytusu
  • 0,5 kg cukru

   WYKONANIE:   

Dojrzałe owoce umyć pod bieżącą woda i osuszyć, a potem przełożyć do dużego ok. 3 l słoja i zasypać cukrem. Całość odstawić na 3 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie do słoja wlać wódkę i spirytus i znów odstawić, tym razem na 6 tygodni. Po upływie tego czasu nalewkę przecedzić i rozlać do butelek. Odstawić do piwnicy na 3 miesiące.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger