Sok jeżynowy
Sok jeżynowy
Po jeżyny wybraliśmy się późnym popołudniem w nasze ulubione miejsce położone za Włynkowem. Jest to jedno z tych miejsc w naszej okolicy, z którego widoki są najpiękniejsze.
Ten sok to samo zdrowie. Spożywając go regularne zwiększymy naszą odporność, wzmocnimy serce i usprawnimy pracę układu odpornościowego. Można pić go na zimno po rozcieńczeniu z wodą lub dodawać jako syrop do herbaty.
Jeżyny dokładnie myjemy, przebieramy i odsączamy na sitku. Odsączone owoce przekładamy do dużego garnka, wlewamy wodę i dusimy przez około 20 - 30 minut do momentu, aż jeżyny puszczą sok. Następnie dodajemy cukier i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Składniki mieszamy. Całość gotujemy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorący sok przelewamy przez gazę i zlewamy do słoików. Słoiki zakręcamy i układamy na kuchennym blacie do góry dnem. Przestudzone słoiki znosimy do spiżarni. Sok z jeżyn nie wymaga pasteryzacji.
TU WYDRUKUJESZ ETYKIETY DO DRUKU:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz