×

Pomidorowy sos włoski



Latem pomidory smakują najlepiej i tak cudownie pachną ogrzane słońcem. Ten smak i zapach chce się zatrzymać na dłużej, a zatem zamykam je w słoikach w formie kolejnego przepisu, który dostałam od mojej koleżanki Janki. Ten sos sprawdzi się jako dodatek do 
pizzy, jako baza sosu do makaronu, a jeśli dodamy go do podsmażonego mięsa mielonego, powstanie prosty sos bolognese, podobnie jak  domowy sos do spaghetti, na który przepis znajdziecie tutaj:

Włoski sos pomidorowy

  SKŁADNIKI : 
  • 2 kg pomidorów Lima
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

   WYKONANIE:   
Pomidory umyć, naciąć skórkę i zalać 1 szklanką wrzącej wody i gotować ok. 30 min. Następnie dokładnie zblendować pomidory. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku o szerokim dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i podsmażyć aż się delikatnie zeszkli. Dodać czosnek i smażyć ok. 10 sekund. Cebulę z czosnkiem dodać do gotujących się pomidorów i gotować razem 20 minut lub dłużej, aż woda trochę odparuje. Doprawić 
cukrem, solą i suszonymi przyprawami. Całość wymieszać. Słoiki umyć i wyparzyć. Sos nalewać do słoików, wytrzeć do sucha górę i zakręcić. Do dużego garnka na spód włożyć ściereczkę bawełnianą, ustawić słoiki i zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Garnek przykryć pokrywką i ustawić na małym ogniu. Od zagotowania się wody pasteryzować ok. 20 minut. Słoiki wyjąć i ustawić na ręczniczku do góry dnem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger