Pomidorowy sos włoski
Włoski sos pomidorowy
SKŁADNIKI :
- 2 kg pomidorów Lima
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Pomidory umyć, naciąć skórkę i zalać 1 szklanką wrzącej wody i gotować ok. 30 min. Następnie dokładnie zblendować pomidory. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku o szerokim dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i podsmażyć aż się delikatnie zeszkli. Dodać czosnek i smażyć ok. 10 sekund. Cebulę z czosnkiem dodać do gotujących się pomidorów i gotować razem 20 minut lub dłużej, aż woda trochę odparuje. Doprawić
cukrem, solą i suszonymi przyprawami. Całość wymieszać. Słoiki umyć i wyparzyć. Sos nalewać do słoików, wytrzeć do sucha górę i zakręcić. Do dużego garnka na spód włożyć ściereczkę bawełnianą, ustawić słoiki i zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Garnek przykryć pokrywką i ustawić na małym ogniu. Od zagotowania się wody pasteryzować ok. 20 minut. Słoiki wyjąć i ustawić na ręczniczku do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz