Talarki gyros
Talarki gyros
Wszystkie umyć. Ogórki pokroić na grubsze plastry. Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, a jeśli jest gruba, to w półplasterki. Czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki lub ćwierćtalarki.
Przygotować zalewę: W osobnej misce wymieszać ocet oraz olej, wsypać przyprawę gyros, cukier oraz sól, dokładnie wymieszać.
Do dużej miski przełożyć wszystkie przygotowane warzywa. Wlać zalewę z przyprawą gyros, dokładnie wymieszać. Całość odstawić na około 5-6 godzin, aby warzywa puściły sok i zmiękły, można też zostawić je w zalewie na całą noc. W tym czasie sałatkę z ogórków należy przemieszać kilka razy. Po tym czasie warzywa przełożyć do wyparzonych słoików, można je lekko docisnąć. Następnie wlać tyle zalewy, aby przykrywała warzywa, ale nie dotykała przykrywki (pozostawić ok. 1 cm wolnego od góry). Słoiki dobrze zakręcić. Talarki z papryką i cebulą w zalewie gyros należy zapasteryzować.
Pasteryzacja: Na dnie dużego garnka ułożyć ściereczkę, włożyć słoiki i zalać je zimną wodą do ok. 3/4 wysokości. Następnie postawić na ogniu, doprowadzić wodę do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować słoiki ok. 20 minut. Ostrożnie wyjąć z garnka, postawić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz