×

Zapiekane naleśniki z serem



Ze wszystkich potraw naleśniki są moim ulubionym daniem. 
 Te dodatkowo są delikatne, aksamitne w smaku i  bardzo sycące. 

Zapiekane naleśniki z serem

  CIASTO NA NALEŚNIKI:  
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanki wody 9może być gazowana)
  • olej

  MASA TWAROGOWA:  
  • 2 kostki twarogu półtłustego
  • cukier do smaku
  • gęsta kwaśna śmietana 12% 
  • cynamon

   ZALEWA:  
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 jaja
  • cukier waniliowy
  • 1 kopiasta łyżka cukru

  DODATKOWO DO WYBORU:  
  • cukier puder, mięta, owoce lub sok owocowy do dekoracji


   WYKONANIE:   

Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło, jeśli macie czas, ja zwykle go nie mam i smażę od razu. 😉 Po tym czasie smażymy na patelni naleśniki na dużej mocy kuchenki. 
Wskazówka: ciasta nalewamy tylko tyle aby cienko zakryło dno patelni.
Nadzienie: Twaróg ucieramy z cukrami i śmietaną na gładką masę, słodzimy, dodajemy cynamon i jeszcze razem mieszamy.  Gotową masą smarujemy naleśniki i zwijamy w rulony. Potem układamy je w nasmarowanym masłem płaskim naczyniu żaroodpornym. Jaja miksujemy razem ze śmietaną i cukrami tylko do połączenia się składników, zalewamy naleśniki. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 stopni, wkładamy naczynie na środkową półkę i pieczemy do lekkiego zezłocenia wierzchu zalewy około 25 minut (funkcja grzania góra - dół).  Przed podaniem naleśniki możecie posypać cukrem pudrem, albo polać sokiem, posypać dowolnymi owocami i udekorować listkami mięty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger