Zapiekane naleśniki z serem
Ze wszystkich potraw naleśniki są moim ulubionym daniem.
Te dodatkowo są delikatne, aksamitne w smaku i bardzo sycące.
Zapiekane naleśniki z serem
CIASTO NA NALEŚNIKI:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanki wody 9może być gazowana)
- olej
MASA TWAROGOWA:
- 2 kostki twarogu półtłustego
- cukier do smaku
- gęsta kwaśna śmietana 12%
- cynamon
ZALEWA:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 4 jaja
- cukier waniliowy
- 1 kopiasta łyżka cukru
DODATKOWO DO WYBORU:
- cukier puder, mięta, owoce lub sok owocowy do dekoracji
WYKONANIE:
Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło, jeśli macie czas, ja zwykle go nie mam i smażę od razu. 😉 Po tym czasie smażymy na patelni naleśniki na dużej mocy kuchenki.
Wskazówka: ciasta nalewamy tylko tyle aby cienko zakryło dno patelni.
Nadzienie: Twaróg ucieramy z cukrami i śmietaną na gładką masę, słodzimy, dodajemy cynamon i jeszcze razem mieszamy. Gotową masą smarujemy naleśniki i zwijamy w rulony. Potem układamy je w nasmarowanym masłem płaskim naczyniu żaroodpornym. Jaja miksujemy razem ze śmietaną i cukrami tylko do połączenia się składników, zalewamy naleśniki. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 stopni, wkładamy naczynie na środkową półkę i pieczemy do lekkiego zezłocenia wierzchu zalewy około 25 minut (funkcja grzania góra - dół). Przed podaniem naleśniki możecie posypać cukrem pudrem, albo polać sokiem, posypać dowolnymi owocami i udekorować listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz