×

Zupa pieczarkowa


To jedna z naszych ulubionych zup. My jadamy ją z tzw. "grubą kluską", czyli makaronem typu kolanka, falbanki czy spiralki, ale ostatnio jadamy ją najchętniej z zacierką.

Zupa pieczarkowa 


  SKŁADNIKI:  

  • gęsta śmietana 18%
  • 1 1/2 L bulionu warzywnego lub wody
  • mały seler korzeniowy
  • duży por
  • makaron zacierka (lub inny ulubiony)
  • 1 cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 korzeń pietruszki 
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • masło
  • koperek

   WYKONANIE:   
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki a większe grzyby w półplasterki. Przysmażyć je na odrobinie masła i przełożyć do miseczki. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w talarki albo półtalarki. Seler oczyścić, umyć i skroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać w kostkę. W garnku, w którym smażyliśmy pieczarki podgrzać masło, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, a po chwili pokrojone warzywa. Całość zalać bulionem i gotować około 20 minut. Następnie, dodać pieczarki i gotuj jeszcze około 15 minut. Odlać część bulionu do miseczki, wymieszać ze śmietaną i wlać powoli do zupy cały czas mieszając. Podawać z pokrojonym koperkiem. Makaron ugotować osobno według przepisu na opakowaniu i podawać zalewając go zupą na talerzach.


 Jak zrobić, aby śmietana nie zważyła się w zupie?
Odlać odrobinę gotującej się zupy do miseczki i dodać do niej śmietanę. Dokładnie wymieszać i wlać powoli do zupy cały czas mieszając. 


Jak zrobić bulion warzywny?

Bulion to bardzo przydatny składnik wielu dań, np. sosów, gulaszy, ryżu. Jest to doskonałą bazą wielu zup. Warto wiedzieć jak go przygotować. 
Uwaga! Można go zamrażać i w tym stanie  przechowywać przez długie tygodnie.


  SKŁADNIKI:  

  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2–3 liście kapusty
  • 1 por
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego

   WYKONANIE:   

Wszystkie składniki umieścić w garnku i zalać 2 litrami wody. Gotować na małym ogniu przez godzinę.  Smak bulionu możemy urozmaicać dodając inne składniki np.: papryczkę chili, cytrynę, sos sojowy, lubczyk czy imbir. 
Pamiętaj! Jeśli chcesz zamrozić bulion, musisz go mocno zredukować, czyli dobrze odparować, aby był bardzo intensywny. Po wystudzeniu, płyn przelać do pojemników w formie kostek na lód. Zamrozić, a w razie potrzeby po prostu wrzuć domową kostkę bulionową do zupy czy sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger