Ciasto śmietanowe z galaretką i malinami
Razem z synem i mężem świętujemy Dzień Chłopaka, czyli
Ciasto śmietanowe z galaretką i malinami
To niezwykle przepyszne ciasto bez pieczenia. Szybkie w przygotowaniu, lekkie
i puszyste a podane z sezonowymi owocami zasmakuje każdemu.
i puszyste a podane z sezonowymi owocami zasmakuje każdemu.
SKŁADNIKI:
- puszka, czyli 400 gram masy kajmakowej krówkowej
- herbatniki Petit beurre (u mnie warstwa herbatników i warstwa biszkoptów)
- 1 litr śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru ( jeśli wolisz słodszą masę to możemy dosłodzić)
- 6 łyżeczek żelatyny
- 2 opak. "Śnieżki"
- ulubione owoce, u mnie maliny prosto z ogrodu
- 2 galaretki czerwone: malinowe lub truskawkowe
WYKONANIE:
Galaretki rozpuszczamy w zmniejszonej do 3/4 ilości wody niż ta podana na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Typową blaszkę do pieczenia w rozmiarze 24x36 wykładamy papierem do pieczenia, a na jej dno układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy lekko podgrzaną masę kajmakową i przykrywamy drugą warstwą herbatników i smarujemy resztą masy kajmakowej. Do makutry lub dużej miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy "Śnieżki" w proszku i znów chwilę miksujemy. W międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/3 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia. Gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna. Tylko uważaj aby jej nie zagotować! Do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę lub dwie ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wlewamy do śmietany i krótko miksujemy. Gotową masę śmietanową wlewamy do blaszki i równo rozprowadzamy po herbatnikach. Ciasto wstawiamy do lodówki aby masa śmietanowa stężała. Następnie wykładamy na masę owoce lekko je dociskając i wlewamy tężejącą galaretkę. Gotowe ciasto śmietanowe wstawiamy na całą noc do lodówki aby ciasto się schłodziło
i całkowicie stężało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz