×

Dżem z mahonii, malin i jabłek


 Dżem z mahonii, malin i jabłek


  SKŁADNIKI : 
  • 1 kg owoców mahonii  
  • ok. 200-250g malin 
  • 1/2kg  kwaśnych jabłek
  • cukier do smaku (od ok. 300 do 500g) 
  • troszkę wody
  • 2 żel-fixy 2:1



   WYKONANIE:   

Mrożoną przez 24 godziny mahonię oraz maliny wrzucić do garnka, dolać troszkę wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Ja ten etap pominęłam, ponieważ podobnie jak przy nalewce z aronii tak i tu wykorzystałam owoce odcedzone z nalewki, na którą przepis znajdziecie tutaj:
...



Tyle tylko, że zaczęłam od jabłek, które obrałam, przekroiłam na ćwiartki a potem na plasterki. Wrzuciłam je do garnka i poddusiłam z odrobiną wody i cukrem, ale tylko tyle aby się trochę rozpadły. Następnie wrzuciłam mahonię i maliny. Poddusiłam wszystko razem krótko, tylko do zmieszania składników i całość zblendowałam. Po zagotowaniu dodałam 2 żel-fixy 2:1, wymieszałam całość i gotowy dżem szybko wlewałam do słoiczków, które od razu postawiłam na ręczniku do góry dnem. Dżem nie wymaga pasteryzacji.




TU WYDRUKUJESZ ETYKIETY NA SŁOICZKI:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger