×

Frużelina z wiśni

 


Do deserów, lodów, do polewania gofrów, do przekładania tortów i ciast


Frużelina z wiśni


  SKŁADNIKI:   
  • 400 g wiśni bez pestek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • sok z ½ cytryny



   WYKONANIE:   

Do garna wsypać wiśnie. Dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować. Odlać około 1/3 szklanki soku z garnka i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przelać z powrotem do garnka i wymieszać. Zagotować i zestawić z ognia. Gotowa frużelina ma konsystencję jak kisiel. Frużelinę przelać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 15 min. 

Robiąc swoją pierwszą frużelinę wykorzystałam do niej wiśnie z nalewki, ponieważ żal było mi je wyrzucić. A frużelina wyszła przepyszna i w ten właśnie sposób robię ją do dziś.




Przepis na nalewkę znajdziecie tutaj:
https://sielskagosia.blogspot.com/2015/07/skoro-sa-juz-wisnie-to-musi-byc-tez.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger