×

Kaszotto pomidorowe z cukinią i papryką

Kaszotto pomidorowe z cukinią i papryką


  SKŁADNIKI : 
  • 1 szklanka kaszy pęczak lub jaglanej
  • 2 cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz cayenne
  • starty parmezan (opcjonalnie)



   WYKONANIE:   

Kaszę pęczak gotujemy na sypko według instrukcji na opakowaniu. Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, następnie cebulę kroimy na półtalarki a czosnek w drobną kostkę. W dużym i szerokim garnku lub na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Całość podsmażamy, mieszając od czasu do czasu. Do garnka wrzucamy paprykę, smażymy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy cukinie, listki bazylii i dusimy kolejne 5 minut, mieszając. Następnie wlewamy passatę, doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, podlewamy szklanką wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Kaszotto zdejmujemy z ognia, oprószamy startym parmezanem i podajemy od razu po przygotowaniu np. z kotlecikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger