Kaszotto pomidorowe z cukinią i papryką
Kaszę pęczak gotujemy na sypko według instrukcji na opakowaniu. Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, następnie cebulę kroimy na półtalarki a czosnek w drobną kostkę. W dużym i szerokim garnku lub na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Całość podsmażamy, mieszając od czasu do czasu. Do garnka wrzucamy paprykę, smażymy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy cukinie, listki bazylii i dusimy kolejne 5 minut, mieszając. Następnie wlewamy passatę, doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, podlewamy szklanką wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Kaszotto zdejmujemy z ognia, oprószamy startym parmezanem i podajemy od razu po przygotowaniu np. z kotlecikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz