×

Konfitura z pomidorów i wokół zapachniało cynamonem


Ta wyjątkowa konfitura ma niesamowity smak i specyficzny aromat, który nadają jej: cynamon, goździki i skórka cytryny.  Konfitura nadaje się do herbatników, biszkoptów, grzanek, drożdżówki i kawki. Smakuje również z lodami a najbardziej ze śmietankowymi 

  SKŁADNIKI : 

Konfitura z pomidorów


  • 1 kg dojrzałych pomidorów mięsistych i słodkich
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cynamon do smaku według uznania
  • 3 goździki

   WYKONANIE:   

Na każdym pomidorze przy ogonku wykonać niewielkie nacięcie na krzyż. Pomidory zanurzyć na 1-2 minuty we wrzątku, a potem w bardzo zimnej wodzie (np. z dodatkiem kostek lodu). Pomidory obrać ze skórki. Przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, grubo posiekać. Do dużego rondla wrzucić pomidory oraz pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia. Gdy dżem zagotuje się, zmniejszyć płomień i gotować na średnim ogniu często mieszając. Dżem powinien zmniejszyć swoją objętość, stać się lśniący i przejrzysty. Usunąć laskę cynamonu i goździki. Dżem zmiksować blenderem na gładką masę. Gotować jeszcze 10 minut albo tak długo, aż łyżeczka dżemu wylana na spodeczek będzie miała odpowiednią konsystencję. Gorącym dżemem napełnić słoiki, zakręcić i postawić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia. 

TU ZNAJDZIESZ ETYKIETY NA SŁOICZKI:
https://sielskagosia.blogspot.com/2023/09/konfitura-z-pomidorow-etykiety-do-druku.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger