×

Sernik z musem malinowym




Ten kremowy serniczek rozpływa się w ustach a śmietankowo - malinowa pianka dodaje mu ... Dodatkowo ślicznie wygląda a jak smakuje ocenicie sami jak go przygotujecie. Smacznego!


Sernik z musem malinowym

  NA SPÓD : 
  • 250 g herbatników
  • 55 g masła

  MASA SEROWA : 
  • 500 g sera na sernik
  • 500 g mascarpone
  • 6 jajek
  • 280 g cukru
  • 80 g mąki ziemniaczanej  lub 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

  MUS MALINOWY : 
  • 200 ml śmietany kremówki
  • dowolna ilość świeżych lub mrożonych malin (ok. 150 g)
  • 2 opakowania galaretki
  • woda



   WYKONANIE:   

Spód: Zmiksować herbatniki na piasek. Ja zrobiłam to w thermomixie, następnie dodać do nich miękkie masło i jeszcze raz zmiksować aż będą jak mokry piasek. 



Herbatnikową masę wyłożyć na okrągłą blaszkę blaszkę (...)wyłożoną papierem do pieczenia. Docisnąć dłonią i wstawić na chwilę do lodówki. 




Masa serowa: Utrzeć ser na sernik i mascarpone razem z cukrem. Jak się utrze na gładką masę dodawać po jednym jajku dalej miksując. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną lub budynie i zmiksować nie za długo ale dokładnie. Gotową masę serową wylewamy na herbatniki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni góra dół i piec ok. 1- 1 1/2 godziny (zależnie od piekarnika). Sprawdźcie patyczkiem. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i od razu obkroić od blaszki aby równo opadł. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie zimny wstawić do lodówki na ok 1-2 godziny.



Mus: W międzyczasie przygotować mus malinowy. Galaretki rozpuścić w połowie wody opisanej na opakowaniu. Maliny zagotować i zmiksować na puree. Pestki pozostawić. Rozpuszczone galaretki (gorącą) wymieszać z malinowym puree. Odstawić do przestygnięcia. Kiedy galaretka zaczyna ścinać, powoli wlać do ubitej wcześniej śmietanki. Tak przygotowanym musem zalać schłodzony sernik i ponownie wstawić go do lodówki do stężenia masy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger