Sernik z musem malinowym
Ten kremowy serniczek rozpływa się w ustach a śmietankowo - malinowa pianka dodaje mu ... Dodatkowo ślicznie wygląda a jak smakuje ocenicie sami jak go przygotujecie. Smacznego!
Sernik z musem malinowym
NA SPÓD :
- 250 g herbatników
- 55 g masła
MASA SEROWA :
- 500 g sera na sernik
- 500 g mascarpone
- 6 jajek
- 280 g cukru
- 80 g mąki ziemniaczanej lub 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
MUS MALINOWY :
WYKONANIE:
Spód: Zmiksować herbatniki na piasek. Ja zrobiłam to w thermomixie, następnie dodać do nich miękkie masło i jeszcze raz zmiksować aż będą jak mokry piasek.
Herbatnikową masę wyłożyć na okrągłą blaszkę blaszkę (...)wyłożoną papierem do pieczenia. Docisnąć dłonią i wstawić na chwilę do lodówki.
Masa serowa: Utrzeć ser na sernik i mascarpone razem z cukrem. Jak się utrze na gładką masę dodawać po jednym jajku dalej miksując. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną lub budynie i zmiksować nie za długo ale dokładnie. Gotową masę serową wylewamy na herbatniki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni góra dół i piec ok. 1- 1 1/2 godziny (zależnie od piekarnika). Sprawdźcie patyczkiem. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i od razu obkroić od blaszki aby równo opadł. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie zimny wstawić do lodówki na ok 1-2 godziny.
Mus: W międzyczasie przygotować mus malinowy. Galaretki rozpuścić w połowie wody opisanej na opakowaniu. Maliny zagotować i zmiksować na puree. Pestki pozostawić. Rozpuszczone galaretki (gorącą) wymieszać z malinowym puree. Odstawić do przestygnięcia. Kiedy galaretka zaczyna ścinać, powoli wlać do ubitej wcześniej śmietanki. Tak przygotowanym musem zalać schłodzony sernik i ponownie wstawić go do lodówki do stężenia masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz