Nalewka z różowych winogron
Nalewka ze słodkich winogron w pięknym różowym kolorze i oczywiście...
z owoców z naszego ogródeczka.
Nalewka z czerwonych winogron
SKŁADNIKI: SKŁADNIKI:
Owoce myjemy, następnie obrywamy ze szypułek i wsypujemy do 5L słoja. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 dni. Co jakiś czas potrząsamy słojem, aby owoce puściły sok, a cukier się rozpuścił. Po dwóch dniach wlewamy do słoja alkohol, dorzucamy goździki i wszystko mieszamy. Nalewkę odstawiamy na przynajmniej 2 tygodnie. Następnie zlewamy ciecz, owoce odciskamy z soku, a powstały likier przeciskamy przez gazę. Tak powstałą nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 3 miesiące. Zdziwicie się, ale nalewka zmieni kolor w miarę upływy czasu na ciemniejszy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz