Nutella z jabłek
Nutella z jabłek
SKŁADNIKI:
- Jabłka 2,5 kg
- Cukier 1 kg
- Kakao cały kartonik 200g
- 4 czekolady mleczne
- cukier waniliowy 1 szt
- cynamon 1 łyżeczka
WYKONANIE:
Jabłka obrać i pokroić drobno: w plasterki lub w kostkę, można też rozdrobnić za pomocą dowolnego urządzenia, np. termomixa.
Wsypać do garnka, podlać około szklanką wody. Dusić do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jabłka będą przywierać do dna garnka można jeszcze podlać wodą, ale nie za dużo. Następnie dodać cukier i smażyć jeszcze razem chwilę tak żeby dokładnie się rozpuścił. Na końcu wsypać kakao, cukier waniliowy i połamaną drobno czekoladę. Dodatkowo do smaku można dosypać cynamonu.
Tak przygotowaną nutellę jeszcze gorącą przełożyć do wcześniej wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić na ściereczce odwrócone do góry dnem.
Jeśli nałożymy masę gdy będzie bardzo gorąca, to słoiczków nie pasteryzujemy. Ja zazwyczaj pasteryzuję je 15 min.
TU ZNAJDZIESZ ETYKIETY NA SŁOICZKI DO DRUKU:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz