×

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Soczyste, małe pulpeciki z mięsa mielonego w aromatycznym sosie pieczarkowym, które można podać z ziemniakami z wody, kaszą, ryżem lub makaronem


Pulpeciki w sosie pieczarkowym

   SKŁADNIKI:   
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

   SOS:   
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml śmietanki 30%


   WYKONANIE:   

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jedno jajko, dodajemy bułkę tartą, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Mięso na pulpety wyrabiamy dłońmi. Następnie myjemy ręce. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, które przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażamy na rumiany kolor z każdej strony. Podsmażone pulpety ściągamy z patelni. Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy przez około 7-10 minut. 



Następnie zalewamy je śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone pulpeciki do sosu pieczarkowego. Całość dusimy przez kolejne 5-10 minut. Gorące pulpety w sosie pieczarkowym serwujemy z ulubioną kaszą, ziemniakami z wody lub makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger