Pulpeciki w sosie pieczarkowym
Soczyste, małe pulpeciki z mięsa mielonego w aromatycznym sosie pieczarkowym, które można podać z ziemniakami z wody, kaszą, ryżem lub makaronem
Pulpeciki w sosie pieczarkowym
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
SOS:
WYKONANIE:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jedno jajko, dodajemy bułkę tartą, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Mięso na pulpety wyrabiamy dłońmi. Następnie myjemy ręce. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, które przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażamy na rumiany kolor z każdej strony. Podsmażone pulpety ściągamy z patelni. Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy przez około 7-10 minut.
Następnie zalewamy je śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone pulpeciki do sosu pieczarkowego. Całość dusimy przez kolejne 5-10 minut. Gorące pulpety w sosie pieczarkowym serwujemy z ulubioną kaszą, ziemniakami z wody lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz